La CUP Olot vol començar la recuperació dels aiguamolls de la Moixina

La CUP proposa fer realitat la restauració i ampliació dels aiguamolls de la Moixina. Segons Bruna Cañada (número quatre de la candidatura), “totes les ciutats han de fer els deures davant l’actual context de crisi climàtica, ambiental i de biodiversitat”. Els aiguamolls, explica Cañada, “compten amb un alt valor ecosistèmic, perquè són refugi i llar d’una gran biodiversitat d’espècies animals i vegetals i perquè contribueixen a la mitigació de temperatures i la captació de CO2”.

Els paratges de la Moixina representen avui un espai de menys de 2 ha de superfície, però a començaments del segle XX, l’espai d’aiguamolls ocupava més de 20 hectàrees. La intenció de la CUP és començar una recuperació que permetria començar a revertir aquesta situació. A més, explica Cañada, “els aiguamolls són espais naturals capaços de recuperar la seva biodiversitat de forma molt ràpida”, és a dir, que l’actuació aportaria beneficis a curt i mitjà termini.

La voluntat és recuperar les zones més deprimides que compten amb sòls argilosos poc permeables i instar al Parc Natural de la Zona Volcànica perquè declari Reserva Natural parcial als hàbitats d’aiguamolls actuals. També es vol promoure la restauració d’hàbitats i la recuperació de les espècies de flora i fauna autòctones dels aiguamolls com el roure pènol, l'auró blanc o els odonats (libèl·lules) per afavorir la successió ecològica natural de les espècies. Per últim, recuperar els camins perduts per facilitar la mobilitat saludable.

La Moixina representa avui un espai singular a Catalunya pel que fa a la seva biodiversitat, malgrat la seva proximitat amb el nucli urbà d’Olot. No obstant, la biodiversitat de la Moixina està patint pressions, com per exemple, la manca de cabal circulant als recs que alimenten la zona humida, l’eutrofització (és a dir, el creixement massiu d’algues) degut a la contaminació d’origen agroramader o la presència de peixos exòtics com la carpa.

El grup municipal de la CUP ja va portar aquesta iniciativa al Ple municipal, que va ser aprovada per unanimitat del ple el març de 2023. El cap de llista cupaire, Jordi Gasulla, considera que “caldrà un govern amb voluntat política per aplicar-la i que no quedi en un calaix, com ha passat amb altres iniciatives aprovades durant els últims quatre anys”.

Des de la CUP han recordat que la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, va assegurar que “els diners no serien un problema” a l’hora de tirar endavant el projecte de recuperació dels aiguamolls. En aquest sentit, la formació cupaire ha manifestat la seva predisposició d’iniciar converses formals amb la Generalitat per posar fil a l’agulla durant el proper mandat.