La CUP Olot presenta una moció per recuperar el projecte de Cultura als Barris

La CUP vol recuperar el projecte Cultura als Barris per acostar a la població representacions culturals de nivell i fomentar la relació entre zones diverses de la ciutat. Activitats gratuïtes, a l’aire lliure i obertes a tothom.

El projecte, que va existir durant els anys 2019 i 2020, va morir arran de la decisió de l’equip de govern d’eliminar els pressupostos participatius. Mentre va durar, el projecte va permetre democratitzar l’accés a representacions culturals de nivell, portant-les a llocs poc habituals i, alhora, va permetre que persones de diversos barris descobrissin entorns de la ciutat als quals no estan acostumades a anar.

El projecte, dinamitzat pel personal tècnic de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, va ser molt ben valorat per les diverses associacions de veïns que se’n van poder beneficiar. En les dues edicions que es va realitzar, se’n van poder beneficiar especialment barris com el de l’Hostal del Sol, Pisos Garrotxa, Les Planotes, Desemparats o Montolivet entre altres.

Es va aconseguir, també, formar a membres d’associacions de veïns i veïnes en l’àmbit de la producció i preparació, ja que eren aquests qui es responsabilitzaven de demanar permisos, preparar els espais, rebre els artistes…, sempre amb l’acompanyament de personal tècnic de l’Àrea de Cultura i del CASG.

El projecte de cultura als barris tenia algunes premisses, com que tots els actes havien de ser a l’aire lliure, que les associacions veïnals s’havien d’implicar en l’organització i difusió de les activitats, que els espectacles es triaven a partir d’un catàleg preseleccionat pels tècnics de Cultura i que fossin d’accés gratuït i obertes a tothom.

Atès que el projecte Cultura als Barris reuneix un conjunt de característiques que el fan beneficiós pel conjunt de la població, ja que no és només una aposta per la cultura, sinó que inclou també un gran treball comunitari, la CUP considera oportú que es recuperi i s’inclogui de forma sistemàtica a la política cultural d’aquest Ajuntament. L’aposta per la cultura oberta, gratuïta i transversal és en si mateixa una aposta per una societat més avançada i cohesionada.

Per aquests motius, la CUP Olot ha presentat una moció al Ple de l’Ajuntament d’aquest mes de desembre per tal de recuperar el projecte ja el pròxim 2024, amb les mateixes dinàmiques de treball i personal de les àrees de cultura i del CASG que va iniciar el programa, i que juntament amb la taula de barris calendaritzin un programa que ens torni a fer gaudir d’espectacles de qualitat a ubicacions poc habituals.