La CUP denuncia que la direcció d'ERC Olot ha boicotejat el pacte d'esquerres

Poques hores després que Junts i ERC hagin fet públic el pacte de govern, la CUP ha fet una roda de premsa en la qual ha acusat la direcció del partit republicà de boicotejar l’intent cupaire de fer un govern al servei de la majoria social i del bé comú. Concretament han parlat de pràctiques dilatòries i de donar informacions contradictòries a PSC i CUP per tal que el pacte no prosperés.

La formació assembleària ha fet pública la cronologia de reunions i els temes tractats, en la qual s’hi revela que la CUP va estar treballant des del dia després de les eleccions per reunir-se, primer amb ERC i després amb el PSC, per tal d’elaborar un programa compartit per a la ciutat d’Olot 2023-2027.

Jordi Gasulla ha explicat que a la primera reunió ERC ja es va negar a parlar de programa i d’àrees de govern. Concretament, afirma, “ens van dir que si convencíem el PSC, signarien. Ens van dir que pràcticament teníem un xec en blanc, però que havíem de ser nosaltres els qui lideréssim els contactes i les negociacions amb el PSC”.

Els dies següents van venir condicionats per la proposta del PSC de repartir-se l’alcaldia amb la CUP durant dos anys i dos anys. En aquest cas, Gasulla ha explicat que l’equip negociador d’ERC va donar informacions contradictòries a CUP i PSC, de manera que els socialistes es van creure que hi havia una possibilitat d’acord en aquesta línia.

El moment clau es va produir dissabte passat, quan la CUP havia proposat a PSC i ERC de fer una reunió a tres per tal d’aclarir si l’opció de 2+2 proposada pel PSC era viable. Esquerra s’hi va negar, i en comptes d’això va dir que volia reunir-se amb el PSC a soles per dir-li que era una línia vermella. Tanmateix, el que va traslladar el candidat d’ERC als socialistes era que la proposta “era totalment lícita”, cosa que el PSC va interpretar com una porta oberta al 2+2. Faltaven 7 dies pel ple d’investidura.

Dissabte es van produir dues reunions clau més: al migdia, CUP i PSC van quedar per fer traspàs d’informació i van constatar que Quintana deia una cosa diferent a cada partit. L’equip de la CUP va entendre, aleshores, el motiu de la negativa d’ERC a fer una reunió a tres. L’estratègia era dilatar el calendari de reunions per evitar la concreció d’un govern d’esquerres.

Hores després, l’equip negociador de la CUP es va reunir amb el d’ERC, que va insistir que la seva prioritat era el pacte d’esquerres, que la CUP tenia carta blanca per negociar amb el PSC i que l’endemà portarien el debat sobre el 2+2 a l’executiva i publicarien una nota de premsa amb el seu posicionament inequívoc.

Paral·lelament, hi va haver contactes entre cupaires i socialistes per tal de desencallar el tema de l’alcaldia. Gasulla explica que els socialistes estarien disposats a renunciar a la seva proposta de 2+2 a canvi de poder fer possible un govern amb CUP i ERC. El principal escull per a l’acord s’eliminava, i així ho va fer saber la CUP a ERC.

Aquella mateixa nit, la CUP va fer arribar a PSC i ERC una proposta programàtica (fruit de les converses i l’anàlisi dels programes electorals) i de composició del govern. Els documents, de 31 i 3 pàgines cadascun, haurien de servir de base per al Pla de Govern i de la seva composició. La proposta cupaire donava pràcticament les mateixes regidories a les tres formacions i basava el repartiment d’àrees en la trajectòria profesisonal i les àrees d’expertesa dels membres dels tres grups municipals.

Diumenge al matí, a través dels mitjans de comunicació, ERC va comunicar que la proposta del PSC de 2+2 era inassumible. Els socialistes van rebre la notícia amb sorpresa i van constatar que el que els havia dit la CUP repetidament era cert: ERC no acceptaria una alcaldia partida. En aquest context, la CUP va decidir fer un pas endavant i fer una convocatòria a tres bandes, per tal que les tres formacions s’asseiessin en una taula i decidissin si el pacte tirava endavant o no.

Dilluns la situació es va tòrcer pels partidaris del govern d’esquerres. Al migdia, l’executiva d’ERC Olot es va reunir i va decidir no esperar a la reunió del vespre amb CUP i PSC. Contràriament al que s’havia dit des de la nit electoral, acceptaven pactar amb Junts per mantenir un govern de continuïtat.

Quintana va trucar el candidat de la CUP quinze minuts abans de començar la roda de premsa per anunciar l’acord juntament amb el candidat de Junts, Per Berga. Cinc dies abans del Ple d’investidura, tot i tenir una possibilitat real de formar un govern d’esquerres, la proposta quedava descartada. Ja no caldria fer la reunió a tres.

CRONOLOGIA

Dilluns, 29 de maig: Proposta de reunió amb ERC.

Dimectes, 31 de maig: Primera reunió presencial CUP-ERC. Trobada entre Jordi Gasulla i Pitu Guix.

Dilluns, 5 de juny: Primera reunió CUP-PSC.

Dimarts, 6 de juny: Trucada CUP-PSC.

Dimecres, 7 de juny: Assemblea general de la CUP per avalar el govern tripartit. Trucada CUP-ERC. Trucada CUP-PSC.

Dijous, 8 de juny: Reunió CUP-ERC. Trucada CUP-PSC.

Divendres, 9 de juny: Trucades CUP-ERC. Trucades CUP-PSC.

Dissabte, 10 de juny: Reunió ERC-PSC. Reunió CUP-PSC. Reunió CUP-ERC.

Diumenge, 11 de juny: Trucada CUP-ERC. Trucada CUP-PSC. Trobada Gasulla-Guix.