La CUP Olot presenta una bateria de propostes per impulsar l'Economia Social i Solidària

El grup municipal de la CUP Olot vol que l'Ajuntament s'adhereixi a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, que incorpori una tècnica experta en l’Economia Social i Solidària al Consorci Dinàmig, que estableixi una coordinació amb l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines i que ofereixi a les escoles i instituts programacions i tallers que donin a conèixer entre l’alumnat l’ESS en totes les seves dimensions: educació per al consum responsable, el comerç just, les finances ètiques o l’emprenedoria social cooperativa.

La moció presentada per la CUP també demana que s'analitzi l’estat de compliment de la moció per la creació d’un viver municipal de cooperatives i economia social i solidària (aprovada per unanimitat el 26 de juliol de 2018), es doni suport a les finances ètiques, es doni més pes als criteris ASG (Ambientals, Socials i de Governança) en tots els processos de contractació pública, es tingui en compte tota la cadena de subministrament i que s'adhereixi Olot a la campanya de Ciutats pel Comerç Just.

Aquest és el text que s'ha presentat al Ple de l'Ajuntament:

 

MOCIÓ PER IMPULSAR L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA

Tal i com han anunciat diversos autors i autores, ens trobem en temps d’emergència civilitzatòria, és a dir, de múltiples crisis que s’interconnecten com l’emergència climàtica, el declivi de l’energia fòssil i de la disponibilitat de minerals, la pèrdua de biodiversitat, la subordinació de les dones i les identitats dissidents en les societats patriarcals, l’aprofundiment de les desigualtats o la crisi de sentit d’allò comú i la pèrdua de vincles i de teixit comunitari.

Aquestes crisis comparteixen unes mateixes arrels estructurals: un sistema socioeconòmic que genera desigualtats, que no valora la part reproductiva que sosté la vida i el mateix sistema, i que pretén créixer indefinidament en un planeta amb límits biofísics (Herrero, 2021 i Agenjo-Calderón, 2023).

Pels motius exposats, és clau promoure una economia centrada en la sostenibilitat de la vida i la resolució equitativa de les necessitats humanes que contribueixi a l’arrelament local i a la transformació democràtica, ecosocial i feminista (XES, 2019).

L’economia solidària contempla una nova forma d’auto-organitzar-se, de produir, intercanviar, distribuir, finançar-se i consumir de manera sostenible per satisfer les necessitats individuals, col·lectives i globals i s’orienta amb valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat.

L’Economia Social i Solidària també contribueix a generar economies locals més justes i resilients, a la defensa dels béns comuns ambientals, culturals, digitals i reproductius així com al bon viure i a l’emancipació col·lectiva.

La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària és una xarxa que facilita eines, suport i col·laboració per fomentar l’Economia Social i Solidària als municipis i que està conformada per 61 municipis, més un consell comarcal i un municipi col·laborador.

A la Garrotxa tenim 57 iniciatives registrades al Pam a Pam, el mapa col·laboratiu de l’Economia Social i Solidària a Catalunya i que, en concret, a la ciutat d’Olot són 23 les iniciatives registrades. Alhora, les iniciatives que formen part de la XES Garrotxa apleguen unes 400 persones treballadores a la comarca.

En data 26 de juliol del 2018, es va aprovar per unanimitat dels assistents al ple de l’Ajuntament d’Olot la Moció del grup municipal CUP per la creació d’un viver municipal de cooperatives i Economia Social i Solidària en què, a més de la creació del viver, s’aprovava fer una recerca d’ajudes que poguessin contribuir a la creació d’aquest, preveure espais físics per poder desenvolupar el viver, tenir una persona tècnica assessora experta que pogués donar suport i acompanyar el projecte així com dinamitzar el teixit social i empresarial de l’Economia Social i Solidària.

En data 27 de setembre del 2018, el Ple de l’Ajuntament d’Olot va aprovar la Guia de Contractació Pública Responsable on es reconeixia que el conjunt de les administracions públiques conformen el primer agent econòmic, el generador indirecte d’ocupació més important i el consumidor amb més alta influència sobre el mercat i en conseqüència, la necessitat d’ésser un exemple per l’adopció de conductes socialment responsables.

El 2007 es va crear la iniciativa internacional de Ciutats pel Comerç Just, la qual va rebre el suport de diferents organismes de la Unió Europea com ara el Parlament, la Comissió i el Comitè de Regions europees. Que la Coordi Comerç Just i Finances Ètiques ha posat a disposició el Manual per a la campanya Ciutats pel Comerç Just en català on s’estableixen 5 criteris per obtenir l’estatus de Municipi pel Comerç Just essent 1) Compromís institucional i iniciatives de compra pública ètica; 2) Oferta i accessibilitat dels productes de comerç just; 3) Compromís del sector empresarial, les organitzacions de la societat civil i la comunitat educativa; 4) Accions de comunicació i sensibilització adreçades a la ciutadania i 5) Compromís i coordinació del grup de treball local.

Per tot això, el Grup Municipal de la CUP proposa al Ple de l’Ajuntament d’Olot l’adopció dels següents ACORDS:

  1. Adherir Olot a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària.
  2. Analitzar l’estat de compliment de la moció per la creació d’un viver municipal de cooperatives i economia social i solidària, aprovada per unanimitat el 26 de juliol de 2018.
  3. Incorporar com a tècnica una persona experta en l’Economia Social i Solidària al Consorci Dinàmig.
  4. Donar suport a les finances ètiques, dipositant-hi recursos municipals.
  5. Establir una coordinació amb l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines.
  6. Donar almenys tant de pes als criteris ASG (Ambientals, Socials i de Governança) com al criteri del preu en tots els processos de contractació pública.
  7. Tenir en compte tota la cadena de subministrament a l’hora de valorar els criteris ASG (Ambientals, Socials i de Governança) i, per tant, promoure les alternatives econòmiques amb perspectiva global com el comerç just.
  8. Adherir Olot a la campanya de Ciutats pel Comerç Just per tal que pugui esdevenir, a curt termini, una localitat candidata al títol de Municipi pel Comerç Just i, a llarg termini, un Municipi pel Comerç Just.
  9. Oferir a les escoles i instituts programacions i tallers que donin a conèixer entre l’alumnat l’ESS en totes les seves dimensions: educació per al consum responsable, el comerç just, les finances ètiques o l’emprenedoria social cooperativa.