La CUP Olot vol recuperar els pressupostos participatius

La CUP assumeix recuperar els pressupostos participatius si governa. Segons Toia Codina (número 6 de la llista): “La CUP sí que hi creu i seran projectes de veïnatge, consensuats i acordats amb els veïns. Seran projecte a 4 anys vista”.

Des de la formació assembleària creuen que hi ha hagut un procés d’apoderament popular els últims anys i això ha desenvocat a que la població vulgui conèixer què està passant i vol ser tenida en compte. Afirmen que aquest canvis també s’han produït als municipis i que partits com Junta per Olot no han sabut ni han volgut reconduir les seves polítiques ni la forma de fer-ne. Segons Toia Codina: “Han sentit a parlar d'iniciatives populars i polítiques participatives, i s’hi han volgut sumar. Fent-ho malament, perquè han continuat governan com sempre, d’esquenes al carrer”.

S’ha evidenciat la manca de voluntat política de l’actual equip de govern en aplicar i desenvolupar els pressupostos participatius. Van demanar a les Associacions de Veïns un llistat amb propostes pels seus barris. Després de fer la feina, des del consistori van desestimar totes aquelles propostes massa costoses i que només afectaven a un únic barri, i van portar a terme d’altres projectes com el dels carrils bici sense parlar-ho amb el Grup Motor d’Olot Pedala, creat per assessorar a l’ajuntament en temes d’aquest àmbit. El resultat és un carril bici caòtic i insegur.

La CUP afirma que en quatre anys, l’equip de govern s’ha carregat els pressupostos participatius i que després d’afirmar que havien arribat per quedar-se, ara han dit que no els faran més.

Després d’aquesta mala gestió, la CUP creu que s’hi han de destinar esforços. Per facilitar que siguin un veritablement uns pressupostos participatius i donin resposta a les principals necessitats de la població, la CUP proposa tornar a activar la taula de barris. Segons Jordi Gasulla (número 1 de llista): “és un espai necessari de debat i trobada entre els diferents barris que ha de permetre generar uns pressupostos de ciutat i no una competició per veure qui aconsegueix més diners”. 

La formació anticapitalista es desmarca de la manca de rigorositat de l’actual govern de Junts per Olot, que no ha portat a terme moltes mocions aprovades com: Olot Camina de la Plataforma No És Un Vial -que l’ha fet la CUP amb tres mesos-, la d’uns vestidors i lavabos inclusius d’Alliberem-nos -avui, a l’ajuntament es segueix segregant per sexe en els banys-, la de millora del serveis d’urgències per posar-ne uns quants exemple. En Aquest sentit la CUP donarà suport a les iniciatives populars i treballarà conjuntament amb les entitats i col·lectius per portar-les a terme.

Finalment, la Candidatura d’Unitat Popular ha denunciat l’ús partidista per part de l’equip de govern de les xarxes socials de l’Ajuntament. Toia Conia ha afirmat que: “les xarxes socials de l’Ajuntament han de servir per donar a conèixer, potenciar i promocionar les iniciatives i activitats de les entitats i dels barris, no han de ser propaganda de cap partit polític. Les xarxes socials també han de difondre tot el que fa referència als plens: el dia, hora, ordre del dia, què s’ha aprovat, què s’ha rebutjat, quines propostes hi ha”.