La CUP Olot vol ampliar l’oferta de cursos de llengua catalana

A Olot hi vivim persones de 106 nacionalitats diferents, i es parlen 58 llengües. Olot és una ciutat culturalment diversa, rica i amb un gran potencial.

La diversitat cultural és un gresol potentíssim, i és responsabilitat de tots, i sobretot de l'administració, treballar per superar l'etapa multicultural on ens trobem i començar a tenir experiències interculturals que ens enriqueixin com a ciutat i com a societat.

Que Olot sigui casa de tanta diversitat ens ha d'enorgullir. Cada família que es desplaça a Olot, pels motius que siguin, ha de poder trobar a Olot una ciutat amable, inclusiva, respectuosa i acollidora.

Sense pretendre homogeneïtzar res, ni a ningú, la base per la construcció d'aquesta cohesió social i d'aquesta societat intercultural ha de ser la capacitat de comunicar-nos i entendre'ns. I el català és la pedra angular d'aquesta equació.

Des de la CUP Olot garantirem que ningú es quedi sense poder aprendre i millorar el seu català, dotant de més recursos el Consorci per la Normalització Lingüística i l'Escola d'Adults. S’ampliarà l’oferta de cursos i places, s’oferiran més horaris (perquè tothom qui treballi pugui aprendre el català), i es fomentaran els recorreguts formatius llargs entre els diferents serveis, de l’instrumental als cursos de llengua.

El Català, a la Garrotxa i a Olot ha estat, i és, la llengua vehicular a l'escola i al carrer, a les institucions i a les botigues, i des de la CUP Olot, treballarem perquè continuï sent així.

Un català que, alhora, està sent vulnerat i minoritzat a marxes forçades a causa de les pràctiques imperialistes de l'estat espanyol i de la mal gestionada política lingüística dins els Països Catalans, i que, per tant, des del món municipal hem de treballar perquè continuï sent la llengua d'ús social als carrers de les nostres ciutats.

Més enllà de les escoles i els instituts, entre l'Escola d'Adults i el Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) atenen centenars de persones que es volen formar i aprendre el català.

Al CPNL, el 2022, es van fer 33 cursos, atenent a 666 persones i es van crear 65 parelles lingüístiques. I l'Escola d'Adults ofereix, estant al 100% de les seves capacitats, cursos de 3 nivells bàsics de català i d'instrumentals, tant en horari de matins com tardes.

Dotar econòmicament, i del que els faci falta, aquests serveis és fonamental perquè són claus per la ciutat i la comarca, i perquè són els experts en l'ensenyament de la llengua i a més, en ser òrgans oficials i públics, generen certificats oficials del Marc europeu comú de referència.

És una prioritat per la CUP, que aquests serveis puguin treballar en condicions i atendre a tothom qui ho necessiti, oferint cursos intensius d'estiu, podent assumir la matrícula viva de les noves arribades al territori, i que puguin continuar donant el bon servei que donen, tot assumint l'augment de la demanda. I és per això que des de l'Ajuntament d'Olot, garantirem que ningú es quedi sense poder estudiar i aprendre català.